En din bil vinterklar?

 
15-11-2011
Vinterklargøring

Det er en god ide at tjekke om din bil er vinterklar.

Skift til vinterdæk
Først og fremmest er det en god ide at skifte sommerdækkene ud med vinterdæk, så bilen kan står bedre fast. Mange tror fejlagtigt at deres bil kører rundt med helårsdæk. Tjek derfor, at de dæk, du har på bilen, rent faktisk er helårsdæk og ikke sommerdæk.

Masse af sprinklervæske
Hav altid masser af sprinklervæske på bilen. Vejsalt, skidt vil hurtigt snavse i bilrude til, så du får brug for mere end du tror.

Gode viskere
Sørg for at tjekke, at dine viskere er gode.

Anti-dugklud
Når forruden dugger, så hav en anti-dugklud i bilen i stedet for at køre af sted med halvduggede ruder.

Hold øje med vejtemperaturen
Mange ulykker sker i starten at vinteren fordi bilisterne ikke er helt klar over at der allerede er glat. Vejene kan nemlig sagtens være glatte, selvom lufttemperaturen er 3-5 grader, hvis det at været frost om natten.

Særlig opmærksom på
Vær opmærksom på at veje på strækninger med træer og broer eller andre lavtliggende strækninger kan være glatte. Det skyldes blandt andet, at broer og træer kaster skygger på vejen, som solen derfor ikke kan varme op.

På samme måde ligger vejtemperaturen på selve broen også ofte under lufttemperaturen - og kører du på veje i nærheden af åer, søer eller hav, kan vanddampen fryse på vejbanen, så der bliver rimglat.

Udstyr
Sørg for at der er udstyr i bilen der kan bruges, hvis du er ude for et uheld eller andet.

F.eks.

Sneskraber
Skovl
Lygte
Startkabel
Træktov
Snekæder
Tæpper
Varmt tøj
Mad/drikke

Beskyt bilen
Med vinteren kommer også sne, sjap og vejsalt, der kan være hård kost for din bil.

I følge FDM kommer din bil bedst gennem vinteren, hvis den er godt beskyttet med en lakforsegling. Du bør starte med en grundig rengøring af lakken, hvorefter du gennemgår bilen for lakskader. evt. ridser, stenslagsskader og mindre rustskader udbedres med en lakstift. Efterfølgende skal du voksbehandle eller lakforsegle lakken. Din bils lak skyr nu fugt og snavs bedre, og den er nemmere at holde ren ved almindelig bilvask.

 
 
Find information om: alt om guide bil biler guiden auto
(Hovedkategori: Gode bilråd)