Kør langt på literen

 
30-03-2011
Gode råd om benzin

Benzinprisen stiger og stiger, men heldigvis køre de nye biler længere og længere på literen. Men du kan også selv gøre en masse for at undgå at din bil sluger en masse benzin. Her er en række gode råd til hvordan du spare på benzinen.

Vær et skridt foran
Vær opmærksom på trafikken foran og omkring dig. Sørg for at være bevidst om, hvad der venter forude. Er der f.eks. et kryds hvor der altdi er grønt, er der hajtænder eller skarpe sving. Justér hastigheden, så du træder mindst muligt på bremser og speeder. Sørg for at din kørsel bliver så glidende som muligt.

Overhold hastighedsgrænserne
Bilen bruger omkring 20 procent mere brændstof med en fart på 130 km/t. i stedet for 110 km/t. Det øgede brændstofforbrug skyldes, at luftmodstanden øges ved højere hastigheder.

Skift gear tidligt:
Kør i højest muligt gear. Lavere omdrejninger betyder bedre brændstoføkonomi. Du kan høre på din bil, hvornår du skal gå op eller ned i gear. I nye benzinbiler skal man skifte allerede ved cirka 1.500 omdrejninger og i ældre biler mellem 2.000 og 2.500 omdrejninger. For dieselbiler er det også omkring 2.000.

Øg farten nedad bakke
Øg farten ned ad bakke, hvis det umiddelbart efter går opad igen. Hvis det ikke går opad bagefter, så flyt foden fra speederen og lad bilen rulle.

Korrekt dæktryk
Sørg for korrekt dæktryk. Hvis dine dæk har for lidt luft, så øger det dit brændstofforbrug

Undgå at bruge aircondition
Aircondition bruger benzin. Det kan dog være en fordel i forhold til at holde vinduer åben.

Hold vinduer lukket
Et åben vindue øger luftmodstanden, og øger benzinforbruget. Et åbent soltag øger også vindmodstanden og dermed brændstofforbruget.

Mindsk luftmodstanden
Undgå unødig kørsel med tagboksen monteret. Den øgede vindmodstand betyder et øget brændstofforbrug på op til 10-20 procent.

Sluk motoren i kø
Undgå tomgang. Stands motoren, mens du venter. Også selv om det kun er for en kort periode.

Mindsk vægten i bilen
Jo mindre vægt du køre med, jo mindre benzin forbruger du.

 
 
Find information om: biler guiden guide bil alt om auto
(Hovedkategori: Gode bilråd)